Операция "Жълти стотинки"

Операция “Жълти стотинки” е национална дарителска кампания на Vivacom, която вече 10 години подкрепя социални каузи в името на деца и младежи. На 27 октомври 2021 г. стартира юбилейното издание на кампанията, което ще продължи до 31.03.2022 г. То се провежда в подкрепа на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), което обединява олимпийските отбори по астрономия, астрофизика, биология, информатика, лингвистика, математика, млади физици, физика и химия. Посланици на дарителската инициатива са носителят на четири олимпийски медала в спортната гимнастика Йордан Йовчев и Златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика на България.

Средствата за Сдружението на олимпийските отбори по природни науки се набират в касичките на Операция „Жълти стотинки“, позиционирани в магазините на Vivacom и в търговските обекти на партньорите. Другите начини за дарение са чрез:

  • изпращане на SMS с текст DMS OLYMP на номер 17 777;
  • през дигиталния портфейл Pay by Vivacom от меню „Изпрати“, секция „Дари с Pay by Vivacom”;
  • директно на дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) в Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995 тук.

Операция „Жълти стотинки” 2021 се реализира в партньорство с Българския дарителски форум и с подкрепата на редица корпоративни и медийни партньори, които застават зад тази кауза.
Партньори в десетото юбилейно издание на кампанията са: кино Arena, Ciela, издателство Colibri, DHL, Domino's Pizza, Grand Optics, Joy optics, 1 minute, Inmedio, Relay, Mr. Bricolage, Group Renault, Nissan, SDI, Sport Depot, VIP Security, бензиностанции Petrol, аптеки SOpharmacy, VIPSecurity и Софийска вода.

Медийни партньори са: Нова Броудкастинг Груп, Нетинфо, радио Витоша, радио Веселина, Magic FM, Magic TV, The voice, вестници Монитор и Телеграф, Българското национално радио, Дарик радио, сп. Elle, сп. Журнал за жената, Actualno.com, DevStyler.bg, Dir.bg, Наука OFFnews.bg, OFFnews.bg, Rozali.com, Iwoman.bg, obekti.bg, Podmosta.bg, MediaBricks.bg и Triple eye project.

Операция „Жълти стотинки“ подкрепя Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) от 2019 г. За последното девето издание кампанията събра  55 124,83 лева. Досега националните отбори по природни науки са донесли за България общо над 1100 медала, като само за 2021 г. са спечелили 79 медала - 13 златни, 30 сребърни и 36 бронзови медала в 15 балкански, европейски и международни олимпиади. За да продължат успешното си представяне, е необходима регулярна финансова подкрепа, която да обезпечи подготовката и участието им в международни състезания. Събраните средства ще се използват за обучения, лабораторни занимания, осигуряване на лектори, разработване на задачи и специализирана подготовка по съответните научни дисциплини.

Националната дарителска кампания Операция „Жълти стотинки“ стартира през 2010 г. с цел безвъзмездно подпомагане на деца и младежи. До момента над 600 000 лв. са събрани и дарени на 5 значими социални каузи: създаване на първия Център за деца с дислексия и аутизъм, „Малките къщи“ на фондация „Надежда за малките“, програма „Дом „Възможност“ на „Фондация за социална промяна и включване“, фондация “I can too” в полза на „Център за Надежда“ за деца с множествени увреждания и в подкрепа на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Дарителството е дългогодишна традиция на Vivacom, която се вписва в цялостната философия на компанията за социална отговорност. Тя е израз на разбирането ни, че в света, в който живеем, всяка организация трябва да има активна позиция и да допринася за развитие на цялата общност, чрез безвъзмездно подпомагане на значими каузи. Вярваме, че мобилизирайки доброто у всеки човек, можем да допринесем за подобряване на живота на цялото общество. Затова създадохме Операция „Жълти стотинки“ - още един израз на дългосрочния ангажимент на компанията ни към  развитието на младите хора в България. 

Свързани новини