• Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи на Сдружение “Метаморфози”, София

 

Идеята е да се продължат регулярните срещи на медицинските клоуни в детските отделения на УМБАЛСМ „Пирогов“, София, за да предлага смехотерапия на малките пациенти чрез средствата на театъра.

 

 • Подготвителна менторска програма на Социалната чайна на Сдружение ИДЕА, Варна

 

Ще бъде осъществена менторска програма, насочена към деца от институции на възраст между 7-16 г. С помощта на специално обучени доброволци ще се проведат 35 ателиета, в различни направления, като целта е да се преодолеят първоначалните бариери, които са естествени за юношеския период, и да се подпомогне формирането на умения и компетенции у децата, касаещи самостоятелния им начин на живот.

 

 • “Мобилна Работилница” на Сдружение „Творческа улица за художници и артисти“, София

 

Екип от млади артисти на различна възраст ще възстановяват и преобразяват по креативен начин занемарени места в градската среда. За целта артистите ще използват мобилна работилница – автомобил, с който ще пътуват в търсене на подходящо за намеса занемарено място (счупена или ръждива спирка, старо ел табло, избледняла или липсваща номерация на блок и др.), което те ще преобразят. Предвидено е и менторство на младите творци от страна на артистичната група Destructive Creation, което ще бъде гаранция за оригинална и иновативна намеса всеки път.

 

 • Сцената на детските мечти (социализация чрез театър) на Сдружение “Избор”, гр. Банско

 

Ще бъде организиран благотворителен спектакъл с участието на деца със и без увреждания – ученици от масово училище, както и деца, ползващи социална услуга. Те ще бъдат подготвяни от  професионални театрали и педагози. Постановката ще бъде представена пред широката общественост на голямата сцена в читалището в Банско.

 

 • Да спасим кестените на ОРГАНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ СКАУТИ, София

 

Скаутите ще оздравяват заболели кестенови дървета в Русе, Шумен и Варна чрез поставяне на феромонови капани за листоминиращи молци. Ще бъде създадена и мобилна апликация за по-лесно проследяване на ефекта от приложените мерки.

 

 

 • Детска Оздравителница – младежи доброволци посещават деца в лечебни заведения на Фондация „Национален алианс за работа с доброволци“, Пловдив

 

Обучени младежи доброволци ще посещават регулярно деца – пациенти на 3 лечебни заведения на 3 малки общини в област Пловдив. Чрез игри и творчески дейности доброволците ще оказват емоционална подкрепа на болните децата.

 

 • Мост на мотивацията на Сдружение “С идея за бъдещето – спорт, образование, култура”, Сандански

 

Младежи от Сандански ще изрисуват главния мост в парка на града с 600 подбрани цитати на велики личности. Цитатите ще бъдат подбрани от самите граждани на Сандански след проведено онлайн гласуване.

 

 • Вертикални пътеки на Сдружение “Туристическо дружество – Приста” (ТД Приста), Русе

 

Ще бъдат изградени скални маршрути с природни височинни атракции, част от които имат белезите на виа-ферата (железен път), в околностите на село Пепелина, общ. Две могили, обл. Русе. Маршрутите ще обхващат скали, пещери, скални църкви, панорамни места, интерпретирайки не само релефа, но и биоразнообразието на Поломието, а в исторически аспект – и монасите исихасти.

 

 

 • Фестивал „Младежкото Екологично и Социално Предприемачество и Ние“ на Сдружение “Екосистем Юръп”, Видин

 

Проектът ще постави началото на ежегоден фестивал – борса, на която ученици от гимназиален етап от цялата страна ще могат да представят свои идеи за проекти в сферата на екологичното и социално предприемачество пред хора от бизнеса, общественици и професионалисти с цел привличане на подкрепа.

 

 

 • “КРАСОТА СЪЗДАДЕНА ОТ ДЕТСКИ РЪЦЕ И ДУША” на Сдружение “Любен Каравелов – с. Каравелово”, община Карлово

 

В рамките на проекта ще бъде създаден Център на занаятите в село Каравелово, общ. Карлово, обл. Пловдив, където деца, младежи и гости на селото да могат да се учат на тъкачество и дърворезба.

 

 

 • Заедно да подготвим децата за бъдещето! на Училищно настоятелство при 97 СОУ “Братя Миладинови”, София

Училищното настоятелство при 97 СОУ “Братя Миладинови” ще осъществи проект Заедно да подготвим децата за бъдещето, за да среща децата от 2-ри 3-ти и 4-ти клас на училището със специалисти от различни професии. Децата ще имат възможност да излизат извън училище и да се запознаят на терен със спецификата на различни професии.

 

 • „Песните на село Дряново – от баба на внучка“ на Сдружение НИШАН, София

В рамките на проекта  ще бъде организирано 6-дневно обучение за 10 ученички от професионални музикални училища от област Пловдив за разучаване на автентичните и застрашени от изчезване фолклорни песни от село Дряново, обл. Пловдив.

 • „Лятна ваканция в село Трудовец“ на Сдружение „Трудолюбци”, село Трудовец, община Ботевград

След онлайн допитване, хората от село Трудовец решават да облагородят част от центъра на селото и да създадат пространство за културни и творчески дейности на малки и големи. Планира се провеждането на арт работилници, фолклорен фестивал, кино прожекции и др.

 

Кратко представяне на проектите, които ще получат допълнителна подкрепа по VIVACOM Регионален грант 2017 – 2018

 • „XXV Международен детски великденски фестивал Босилеград 2018“ на Гражданско сдружение Група на либерални, амбициозни и солидарни, Босилеград, Сърбия

Юбилейното издание на фестивала, който ще се организира за 25-а поредна година, ще събере отново представители на всички общности извън България, в които живеят наши сънародници. През годините Фестивалът се утвърждава като едно от най-големите културни събития в Босилеград и в региона. Продължителността му е една седмица, а програмата му е наситена с различни културни събития и състезания, сред които са състезанията за най-силно, най-оригинално и най-красиво боядисано великденско яйце.

 • „Дигитализация на видео архив“ на Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал София“, гр. София

Чрез проекта ще бъдат дигитализирани видео архиви на БАН, съдържащи фолклорни материали, заснети през втората половина на XX в.