На 1ви ноември 2015 г. стартира иновативната платформа за безплатно видео съдържание на историческа тематика VIVA History. Тя е резултат от едногодишния труд на младежите от Сдружение „Българска история“, подкрепени от VIVACOM.

Официалното откриване на образователния уебсайт www.vivahistory.bg се състоя на един от най-светлите български празници – Деня на народните будители. Събитието, което се проведе в Софийската Градска Художествена Галерия, бе уважено от проф. Николай Денков – зам. министър на образованието, представители на местната власт и още около 200 незаменими гости. Всички те имаха възможност от първа ръка да се запознаят със съдържанието на уебсайта, лично да си поговорят с неговите създатели и да спечелят книги и таблети, осигурени от VIVACOM.

По своята същност уебсайтът представлява видео платформа, с над 200 клипа, като целта е тя да се допълва с нови. Образователните клипове са подходящи за всеки, който има интерес към българските история, бит и култура. VIVA History е разделен на 7 категории, сред които „Личности“, „Събития“, „Бит и култура“ и други. Видео платформата съдържа и категория анимирани видеа, предназначени за любознателни малчугани, които ги запознават с историческите факти и личности по най-вълнуващия начин. Платформата разполага и с категория тестове, в която всеки желаещ може да тества своите знания по история, география, кино и др. Всеки клип е с продължителност между 5 и 8 минути, което позволява лесното запомняне на историческите факти и предполага увлекателност.

Възможностите, които ни предоставят съвременните технологии днес позволяват на нас и на младежите от Сдружение „Българска история“ да си поставим амбициозната цел да надградим VIVA History така, че иновативната платформа в бъдеще да се превърне в завършена историческа видео енциклопедия.