Онлайн платформата VIVA Cognita предлага интерактивно обучение по математика и информатика за ученици, а също и полезни подготвителни курсове за преподаватели. www.vivacognita.org позволява на учениците от 3ти до 12ти клас да вземат участие в онлайн състезанията VIVA Математика два пъти в годината. Това им помага не само да покажат и доразвият математическите си умения, но и да спечелят атрактивни награди.

Последното традиционно състезание VIVA Математика с компютър се проведе на 19.12.2015г.Традиционно всеки участник сам избира мястото и начина на влизане в платформата: компютър, таблет или смартфон. Началният час и Работния лист със задачите обаче са еднакви за всички. Експерименталният начин на решаване на задачите, въведен благодарение на системата GeoGebra, и атрактивните награди осигурени от VIVACOM мотивираха над 1000 души да вземат участие в това издание. За най-добрите сред тях телекомът осигури таблети Samsung Galaxy Tab E 9.6, а останалите също достойно представили се участници получиха ваучери за пазаруване от книжарници Хеликон.

Учениците, които взеха участие в онлайн състезанията VIVA Математика и Тема на месеца в платформата VIVA Cognita, бяха поканени на присъствено състезание VIVA Математика в централната сграда на VIVACOM в София. Подбирайки най-добре представителите се участници сред всички, екипът на VIVA Cognita избра около 30 младежи между 9ти и 12ти клас, които премериха знания на 11 октомври 2015 г. Всички те имаха на разположение 2 астрономически часа, за да се справят с поставените им задачи, а най-пресметливите си тръгнаха със заслужени награди – таблети Samsung Galaxy Tab, телефони Lenovo A5000 и ваучери на стойност по 100 лева всеки за пазаруване в онлайн книжарници Хеликон. Останалите участници получиха сертификати за своето участие и се мотивираха да участват отново за спечелването на награди.